Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Αξίες γης - μεταβολές σε μία αναπτυσσόμενη αγορά

Γενικά για τις τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα ισχύει ότι κατά τα τελευταία 4 -5 χρόνια (2006-2010) οι τιμές των ακινήτων μένουν σταθερές ή μειώνονται με πτώση της τάξης του 10% σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτό δεν ισχύει στις περιπτώσεις όπου αναπτύσσονται νέες αγορές, όπως αυτή που παρουσιάζεται στην περιοχή μελέτης μας.
 

1.    Συγγρού- Βαλαωρίτου, Εγνατία, Τσιμισκή: όπου η αξία γης ανέρχεται σε 6000€/μ2 έως 9000€/μ2
2.    Οδός Βαλαωρίτου μέχρι Λέοντος Σοφού, Δωδεκανήσου από Φράγκων και κάτω: η αξίας γης κυμαίνεται από 3000€/μ2 έως 5000€/μ2
3.    Οδός Βαλαωρίτου από Λ. Σοφού μέχρι Δωδεκανήσου: η αξία γης κυμαίνεται από 2000€/μ2 έως 4000€/μ2
4.    Οδός Λέοντος Σοφού, Φράγκων και Βασ. Ηρακλείου, Δραγούμη, Δωδεκανήσου μέχρι Φράγκων: η αξία των ακινήτων ανέρχεται από 4000€/μ2 έως 8000€/μ2

Όσον αφορά στις αξίες ακινήτων στους ορόφους ισχύει γενικώς, για όλη την περιοχή, μια τάξη μεγέθους τιμών που κυμαίνεται από 650€/μ2 έως 1300€/μ2 . Οι κύριες  χρήσεις που καταγράφηκαν στην περιοχή είναι οι βιοτεχνία και τα γραφεία. Η κατοικία εντοπίζεται σε ελάχιστα σημεία. Ωστόσο υπάρχει τάση να επισκευάζονται κτίρια και να διαμορφώνονται εσωτερικά ως loft και στούντιο που μπορούν να φιλοξενήσουν χρήση κατοικίας. Οι επισκευές αυτές έχουν ως αποτέλεσμα και την αύξηση των τιμών στην περιοχή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία και τις τιμές που συγκεντρώθηκαν  έγινε η παρακάτω κατηγοριοποίηση με αύξουσα σειρά τιμών:
    Χαμηλότερη: 650€/μ2 - 800€/μ2
Εντοπίζεται στις οδούς πάνω από την Τσιμισκή –περιοχή Άνω Λαδάδικων- δηλαδή στην Βεροίας, Εδέσσης, Βίκτωρος Ουγκώ, Ερν. Έμπραρ και Δ. Ολυμπίου.
2.    Μεσαία 1: 800€/μ2 – 1000€/μ2
Οι τιμές αυτές σημειώνονται κυρίως σε όλο τον άξονα της οδού Βαλαωρίτου, στη Συγγρού και Βηλαρά καθώς και πιο αραιά στην οδό Αγίου Μηνά.
3.    Μεσαία 2: 1000€/μ2 – 1200€/μ2
Η κατηγορία αυτών των αξιών ακινήτων εντοπίζεται στις οδούς Φράγκων, Βασ. Ηρακλέιου, στην αρχή της Ερμού, στη Λέοντος Σοφού και στο πάνω τμήμα της Ίωνος Δραγούμη (κάτω από την Εγνατία).
4.    Υψηλή: 1300€/μ2 – 1500€/μ2
Τα ακίνητα αυτής της κατηγορίας βρίσκονται πάνω στους άξονες της Εγνατίας και της Δωδεκανήσου, βασικών εμπορικών οδών του κέντρου όπου στεγάζονται πολλά γραφεία.
5.    Πολύ υψηλή (μόνο Τσιμισκή): 1600€/μ2 – 1900€/μ2
Οι υψηλότερες τιμές ακινήτων στους ορόφους εντοπίζονται στην Τσιμισκή, καθώς αποτελεί το βασικό οδικό και εμπορικό άξονα του κέντρου με καταστήματα, γραφεία και κατοικίες.

Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι η περιοχή Βαλαωρίτου είναι μία νέα αναπτυσσόμενη αγορά. Αυτό αρχικά φαίνεται από τη διάδοση της χρήση της αναψυχής, η οποία αναπτύσσεται ραγδαία, και επιβεβαιώνεται από την αύξηση των τιμών των ακινήτων. Γύρω από τον πυρήνα της περιοχής αναψυχής σχηματίζεται μία ζώνη που παρουσιάζει σημαντική αύξηση τιμών τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ιδιαίτερα στην περίπτωση των ισόγειων καταστημάτων. Ωστόσο η αύξηση των τιμών θεωρείται ότι δεν αποτελεί μία σταθερή κατάσταση. Η γρήγορη αλλαγή του χαρακτήρα της περιοχής και η μη ελεγχόμενη αύξηση των τιμών μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην ερήμωση της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου