Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Εσείς τα ξέρετε τα Παζαράκια?

Η περιοχή μελέτης μας, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του εμπορικού κέντρου της πόλης, ενώ στο παρελθόν υπήρξε και σημαντικός πυρήνας ανάπτυξης της βιοτεχνίας. Γειτνιάζει με αγορές που αφορούν την ένδυση, τη σίτιση και τον οικιακό εξοπλισμό. Τα προϊόντα ανάλογα με την αγορά στην οποία πωλούνται αντιστοιχούν και σε διαφορετικές τιμές: από ακριβά έως πολύ φθηνά.
Χαρακτηριστικά Παραδείγματα του τοπικού εμπορίου (ειδικότερης περιοχής μελέτης). Πηγή φωτογραφιών: ιδία λήψη

Ειδικότερα, η περιοχή της Βαλαωρίτου έρχεται σε επαφή με αγορές που αφορούν πιο «λαϊκά» στρώματα, που θυμίζουν ακόμα και παζάρια. Το χαρακτηριστικό αυτό, προέρχεται από την παλιά ακόμα Θεσσαλονίκη, τότε που οι αγορές αυτές ήταν κανονικά Παζάρια, όπως γίνονταν επί Οθωμανικής κατάκτησης.

Τα «Παζαράκια», όπως καλούνται, είχαν σχεδιαστεί ώστε να λειτουργούν κατά αυτόν τον τρόπο. Υπακούν στους όρους του «Προγράμματος πλειστηριασμού προς εκποίηση των μικρών οικοπέδων αγορών (Μπαζάρ)» του Σχεδίου Θεσσαλονίκης, του 1923 και το οποίο ισχύει μέχρι και σήμερα. Το Πρόγραμμα αρχικά καθόριζε κυρίως όρους δόμησης, συμπληρώθηκε, όμως, το 2001 και  αφορά τον «καθορισμό ειδικών χρήσεων γης και κανονισμό λειτουργίας των αγορών «Βατικιώτη», «Βλαλή», «Μπεζεστένι» του ιστορικού εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης» (ΦΕΚ 273, 2001). Σύμφωνα με το άρθρο 1 του εγγράφου, στις αγορές αυτές επιτρέπονται Επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής όχλησης, εμπορικά καταστήματα και καταστήματα τροφίμων καθώς και παραδοσιακά εστιατόρια, ταβέρνες και ουζερί (ορίζονται αντίστοιχα ποσοστά για κάθε αγορά).

Όπως φαίνεται και από τον χάρτη, τα μπαζάρ αυτά βρίσκονται σε άμεση επαφή με την περιοχή που μελετάμε. Άρα δεν είναι δυνατόν να μην την επηρέασαν. Στην καταγραφή που πραγματοποιήσαμε, παρατηρήσαμε ότι πράγματι υπάρχει στενή σχέση των περιοχών αυτών, ως προς το εμπόρευμα και τους πελάτες. Τα αποτελέσματα αυτά θα αναλύσουμε στη συνέχεια.

Πρόγραμμα Εκποίησης Μικρών Οικοπέδων Αγορών (Μπαζάρ) του 1928.  Χάρτης γειτνίασης Περιοχής Μελέτης- Παζαράκια. Πηγή χάρτη: ιδία επεξεργασία



Δυστυχώς οι πληροφορίες που έχουμε για τα Παζαράκια είναι αρκετά περιορισμένες! Αν εσείς έχετε κάποια παραπάνω πληροφορία θα είμασταν ευγνώμονες να την μοιραστείτε μαζί μας! Πιστεύετε ότι η Βαλαωρίτου έχει τη δυνατότητα να γίνει σαν τις περιοχές αυτές; Και αν ναι, είναι θεμιτό;

Ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας!
Αθηνά, Βίβιαν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου