Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Αποτελέσματα Καταγραφής Κτιρίων, Μέρος 1ο

Έχοντας πλέον ολοκληρώσει τη λεπτομερή καταγραφή των κτιρίων και των χρήσεων γης τους στην ειδικότερη περιοχή μελέτης μας, είναι δυνατό να εξάγουμε κάποια συμπεράσματα σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση.

Μερικά από τα δεδομένα και τα συμπεράσματα αυτά παρουσιάζονται στη συνέχεια.

Γενικές Χρήσεις Γης

Το διάστημα Μαίου- Ιουνίου 2010 πραγματοποιήθηκε καταγραφή των κτιρίων και των χρήσεων γης στην περιοχή που στον παρακάτω χάρτη φαίνεται ως Καταγεγραμμένη περιοχή μελέτης. Εντός των ορίων της είναι που συναντάται πιο έντονα το φαινόμενο της ανάπτυξης της αναψυχής, γι’αυτό και επιλέξαμε να την μελετήσουμε διεξοδικότερα.











Περιοχή μελέτης- Ευρύτερη και Καταγεγραμμένη. Πηγή: ιδία επεξεργασία


Από την καταγραφή των κτιρίων προέκυψαν δεδομένα που αφορούν τις χρήσεις γης της ειδικότερης περιοχής μελέτης. Αυτά παρουσιάζονται στο παρακάτω ραβδόγραμμα. Παρατηρούμε ότι κατά κύριο λόγο στην περιοχή υπάρχουν γραφεία (δικηγορικά επι το πλείστον). Στη δεύτερη θέση έρχεται το εμπόριο (χονδρικό-λιανικό) και στην τρίτη η βιοτεχνία. Σημαντική παρατήρηση είναι ότι υπάρχουν πολλοί εγκατελειμμένοι χώροι, και αυτό είναι εμφανές από το γεγονός ότι η «Χωρίς Χρήση» βρίσκεται στην τέταρτη θέση. Όντως πολλά κτίρια της περιοχής είτε είναι εξ’ ολοκλήρου χωρίς κάποια χρήση (όπως το κτίριο που παλιότερα στέγαζε το Ι.Κ.Α.)  είτε ολόκληροι όροφοι ή διαμερίσματα ορόφων είναι εγκαταλειμμένα. Αυτοί οι χώροι ανήκαν κυρίως σε βιοτεχνίες, οι οποίες είτε έκλεισαν, είτε μετεγκαταστάθηκαν.

Η λειτουργία της Αναψυχής βρίσκεται σε αρκετά υψηλή θέση (στην πέμπτη), καθώς στην ειδικότερη περιοχή μελέτης ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ισογείων είναι εγκαταστημένα μπαρ, καφετέριες και εστιατόρια (όπως θα αναλυθεί παρακάτω). Η κατοικία, όπως είναι αναμενόμενο από την προηγούμενη ανάλυση, καταλαμβάνει πολύ χαμηλή θέση, ενώ και οι υπόλοιπες αστικές λειτουργίες κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.  











Σύνολο Χρήσεων Γης στην καταγεγραμμένη περιοχή Ειδικής Μελέτης. Πηγή: ιδία επεξεργασία



Όπως είναι αντιληπτό, από την περιοχή λείπουν σημαντικές λειτουργίες όπως ο αθλητισμός, η υγεία αλλά και η εκπαίδευση η οποία βρίσκεται σε πολύ χαμηλά ποσοστά και δεν αφορά δημόσια εκπαίδευση (σχολεία δηλαδή). Στη συνέχεια θα εξετάσουμε αν είναι θεμιττό να εγκατασταθούν στην περιοχή (ακόμα και στην ευρύτερη) οι χρήσεις οι οποίες απουσιάζουν.

Χρήσεις Γης Ισογείου

Πολύ σημαντικό κομμάτι της έρευνας και της ανάλυσης της περιοχής, αφορά της χρήσεις των ισόγειων χώρων, καθώς σε αυτούς εστιάζεται η όλη μεταβολή της φυσιογνωμίας της περιοχής. Η αναψυχή συναντάται τους ισόγειους χώρους, και σπανιότερα τους ορόφους.

Στο διάγραμμα που ακολουθεί, είναι εμφανές ότι η κυρίαρχη χρήση είναι το χονδρικό και το λιανικό εμπόριο. Παρ’ όλα αυτά, δεύτερη στην κατάταξη έρχεται η αναψυχή, η οποία με ραγδαιούς ρυθμούς «καταλαμβάνει» τα ισόγεια καταστήματα. Έπειτα, οι αποθήκες και οι εγκατελειμμένοι χώροι συναντούνται και αυτά σε πολύ μεγάλα ποσοστά. Οι αποθήκες αυτές ανήκουν κυρίως στις βιοτεχνίες που στεγάζονται στους ορόφους του κάθε κτιρίου. Τα καταστήματα χωρίς χρήση είτε είναι ξενοίκιαστα μαγαζιά, είτε ανήκουν σε οικοδομές που είναι συνολικά εγκατελειμμένες ή ακόμα και ερειπωμένες. Και οι δύο περιπτώσεις είναι πολύ συνηθισμένες για την περιοχή αυτή, η οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται αντιμέτωπη με την παρακμή, τόσο στο βιοτεχνικό όσο και στο εμπορικό σκέλος της.








Χρήσεις γης Ισογείων, στην καταγεγραμμένη περιοχή Ειδικής Μελέτης. Πηγή: ιδία επεξεργασία





Στον χάρτη που ακολουθεί είναι δυνατόν να παρατηρηθεί η χωρική κατανομή των χρήσεων. Είναι εμφανές ότι το εμπόριο είναι διασκορπισμένο σε όλη την περιοχή μελέτης, ενώ η αναψυχή φαίνεται να είναι συγκεντρωμένη στην περιοχή Βαλαωρίτου, Συγγρού και Βηλαρά.

Χρήσεις γης Ισογείων, στην καταγεγραμμένη περιοχή Ειδικής Μελέτης. Πηγή: ιδία επεξεργασία

Τέλος, η κυρίαρχη χρήση των ορόφων είναι τα γραφεία, και ακολουθούν οι βιοτεχνίες (όπως ακριβώς δηλαδή παρουσιάστηκε στις Γενικές Χρήσεις Γης). Όπως στα ισόγεια, έτσι και στους ορόφους υπάρχουν πολλοί εγκατελλειμένοι χώροι, ακόμα και σε οικοδομές που δεν είναι σε κατάσταση ερειπίου. Άρα, φαίνεται να υπάρχει μεγάλη προσφορά γης, τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως.









Χρήσεις γης Ορόφων, στην καταγεγραμμένη περιοχή Ειδικής Μελέτης. Πηγή: ιδία επεξεργασία




Στη συνέχεια θα δημοσιεύσουμε τα αποτελέσματα από την έρευνα ακινήτων και αξιών γης που πραγματοποιήσαμε, καθώς και τα υπόλοιπα στοιχεία της καταγραφής ώστε να διεξάγουμε συνθετικά συμπεράσματα για την υφιστάμενη κατάσταση της περιοχής.


Περιμένουμε τη γνώμη σας αλλά και τις ενστάσεις σας! Ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας!
Βίβιαν, Αθηνά

5 σχόλια:

  1. Φοβερή δουλειά!!! Μπράβο σας!!!Συνεχίστε έτσι...
    και μια παράκληση . . . μεριμνήστε και χώρους στάθμευσης,κάθε φορά που πάω εκεί με αυτοκίνητο ΤΟ ΜΕΤΑΝΙΩΝΩ !!!

    Κέλλυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βίβιαν εδώ! Οπότε δεν μπορώ να ξέρω ποιός είναι ο Κυριάκος! Κύριε Μιχάλη θα περιμένετε την απάντηση της Αθηνάς! :P

    Κέλλυ μου, έχεις δίκιο για το πάρκινγκ. Και να σκεφτείς ότι πρίν ένα χρόνο περίπου δεν υπήρχε περίπτωση να μην βρεις να παρκάρεις ακόμα και στη Βαλαωρίτου. Να δούμε βέβαια που μπορούν να προταθούν πάρκινγκ! Έχουμε μια ιδέα, να δούμε αν εφαρμόζεται κιόλας! Φιλιά πολλά και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια! :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. isos mia istorikh anadromh toy topou,FRANGOMAXALAS,exete istorika ktiria,villa Morpurgo,Trapeza Anatolhs,Stoa Talmuth-Tora,frankikos kathedrikos,k.a.sthn Paikou k piso apo thn I.Dragoymi.Bibliografia.Papagianopoulos,Gerolympou.EINAI EMPORIKO KENTRO POLHS.To revival ths perioxhs apo idiotikh protoboylia xoris kamia parembash apo foreis,me idiotikooikonomika kritiria(fthno k diatheshmo ktiriako apothema,gia sygkekrimenes xriseis).Ara pros ti ta sxoleia?k ta parking. RE-URBAN einai. cu

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστούμε πολύ για το σχόλιο!
    Για τα κτίρια και την ιστορία της περιοχής έχουμε βρει αρκετές πηγές (είχαμε την τύχη να μας κάνει μάθημα η Γερόλυμπου, οπότε έχουμε μπόλικο υλικό!) και έχουμε εντάξει αντίστοιχο κεφάλαιο στην εργασία. Απλά επειδή ακόμα συμπληρώνουμε με ενδιαφέροντα στοιχεία δεν τα εχούμε αναρτήσει όλα διεξοδικώς! Θα κοιτάξουμε και τον Παπαγιανόπουλο!
    Για το ότι είναι εμπορικό κέντρο συμφωνώ απόλυτα. Το πρόβλημα είναι ότι σβήνει απίστευτα γρήγορα! Σε ερωτηματολόγια που κάναμε στους πρωινούς ιδιοκτήτες τα συμπεράσματα είναι αρκετά τραγικά. Σε πολύ λίγες,βέβαια, περιπτώσεις φταίει η αναψυχή. Από την άλλη, τα μπαρ δεν είναι δυνατόν να καταλάβουν όλη εκείνη την περιοχή, γιατί θα έχουμε άλλον έναν πυρήνα τύπου Λαδάδικων, που σε πέντε χρόνια από τώρα μάλλον θα κυκλοφορούν μόνο γατιά. Ψάχνουμε τη λύση, ώστε να έχουμε και μπαρ και εμπόριο και ίσως και κατοικία (η οποία αναπτύσσεται ήδη) ώστε να ισορροπήσει την κατάσταση!
    Φυσικά, αναλόγως τι κατοίκους θέλουμε στην περιοχή θα κρίνουμε για σχολεία και παρκινγκ. το επεξεργαζόμαστε ακόμα! Είναι πολύ πιθανόν να μην χρησιμεύουν.
    Ευχαριστούμε πάρα πάρα πολύ για τα στοιχεία!!!
    Καλό καλοκαίρι!!!
    Βίβιαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή