Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Re-Urban Βαλαωρίτου...Γιατί?

Όποιος επισκεπτόταν πριν από καμιά δεκαετία την περιοχή αυτή, θα συναντούσε την καρδιά του χονδρεμπορίου της Μακεδονίας. Άπειρες βιοτεχνίες (υφασμάτων κυρίως), αποθήκες και καταστήματα χονδρικής-λιανικής. Με την πτώση όμως της βιοτεχνίας απομακρύνθηκαν σχεδόν όλες οι αντίστοιχες χρήσεις, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό, όχι μόνο στην οικονομία της περιοχής αλλά και στα κτίρια της, τα οποία εγκαταλείπονταν ένα-ένα.

Το διττό αυτό κενό, άρχισε να καλύπτεται πριν από περίπου πέντε χρόνια, οπότε και άρχισαν να ανοίγουν τα πρώτα μαγαζιά αναψυχής: μπαρ, καφέ και εστιατόρια, συγκεντρώνοντας κυρίως άτομα με εναλλακτικά ενδιαφέροντα, που τους άρεσε η ιδιαίτερη φυσιογνωμία της περιοχής. Εικαστικοί, μουσικοί, ηθοποιοί και εν γένει καλλιτέχνες ήταν οι πρώτοι θαμώνες που ήπιαν τις μπυρίτσες τους στα μισογκρεμισμένα κτήρια.

Εδώ και ένα χρόνο περίπου, η περιοχή γνωρίζει μια ανάπτυξη ως προς την αναψυχή, που έχει κάποια ιδιαίτερα και πρωτότυπα γνωρίσματα. Το βασικότερο, είναι ότι η ανάπτυξη αυτή προήλθε αυθόρμητα: δεν παρενέβη κανένα υπουργείο, καμία διοίκηση, κανένας μηχανικός, κανένας σχεδιαστής. Εκεί που απέτυχαν οι ραπιδογράφοι, τα autocad και οι θεωρίες, φαίνεται να πέτυχαν οι ανθρωπογενείς τάσεις της πόλης.

Προκύπτουν όμως προβλήματα από αυτή την μεταμόρφωση της περιοχής? Μιλάμε όντως για αναγέννηση ενός εγκαταλελειμμένου αστικού ιστού? Ή τα βραδινά μαγαζιά θα εντείνουν την τάση εγκατάλειψης από τις παραδοσιακές χρήσεις του εμπορίου?

Στόχος μας είναι να καταγράψουμε, να αναλύσουμε και να ερμηνεύσουμε σε βάθος όλες τις παραμέτρους του ζητήματος. Κοινωνία, Οικονομία, Πολιτισμός, Αστικό περιβάλλον, βρίσκουν την άμεση εφαρμογή τους σε μόλις 11 Οικοδομικά Τετράγωνα.

Βήματα της μεθοδολογίας θα δημοσιεύονται σε αυτό το blog, με στόχο τη συμμετοχή των πολιτών (θαμώνων, επιχειρηματιών, κατοίκων) στον άτυπο, έστω, σχεδιασμό της περιοχής. Η συμμετοχή σας είναι δυνατή με την αποστολή comment. Κάθε άποψη είναι δεκτή και λαμβάνεται υπόψη.




Αποτέλεσμα της διπλωματικής μας, δεν θέλουμε να είναι μια απλή πολεοδομική μελέτη, όπου θα έχουμε ορίσει πεζοδρόμους, χρήσεις γης και άντε το πολύ και την θέση των κάδων. Θέλουμε να είναι το "σχέδιο" ενός χώρου, που θα σέβεται τις επιδιώξεις όλων των εμπλεκομένων και θα ακολουθεί τον υπάρχοντα, ευτυχώς, αυθορμητισμό που τόσο πολύ λείπει από την πόλη μας!

Ας σχεδιάσουμε μαζί, αυθόρμητα!
Αθηνά, Βίβιαν

3 σχόλια:

  1. Χαίρετε. Συμμερίζομαι κι εγώ την ανησυχία σας. Η περιοχή ξεκίνησε να αναπτύσσεται ωραία τα τελευταία χρόνια και έδωσε πολλές ελπίδες. Από φέτος παρατήρησα με μεγάλη απογοήτευση τον εκφυλισμό της, την εισαγωγή της ελληνικής κουραδομαγκιάς της παραλίας και της κρήνης καθώς και την απώλεια σε ένα βαθμό του νοήματος.
    Η περιοχή αυτή με το "αζήτητο" και το "άβατό" της, καθώς και με τα φτηνά ενοίκια έδωσε σε πιό προοδευτικούς μαγαζάτορες τη δυνατότητα να κινηθούν σ' ένα στυλ που έλειπε από την πόλη. Και για κάποιο διάστημα ένιωσα ότι η Θεσσαλονίκη πέρασε τις εξετάσεις για να μπεί στα καινούργια '10.
    Το ζήτημα το οποίο θέτετε πολύ σωστά είναι κατά πόσο τα μπαράκια από μόνα τους καταφέρνουν να αναβαθμίσουν μία περιοχή.
    Αναμένω επόμενες αναρτήσεις σας.
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστούμε πολύ για το Comment σου nazWraios! Πραγματικά, στην περιοχή θέτονται πολλά ζητήματα που ξεκινούν από καθαρά πολεοδομικά μέχρι και βαθιά κοινωνικά και πολιτισμικά "προβλήματα" και δεδομένα. Εμείς θα προσπαθήσουμε να τα εξετάσουμε όσο καλύτερα μπορούμε και να τα παρουσιάσουμε και άν με το καλό το καταφέρουμε, να προτείνουμε τη "λύση" τους.
    Από την επόμενη βδομάδα, που τελειώνει και η εξεταστική μας, θα ξεκινήσουμε εντατικότερα τα posts, οπότε θα μπορείς να σχολιάζεις και το κάθε συμπέρασμα μας αλλά και τις προτάσεις μας!
    Και πάλι σε ευχαριστούμε πολύ! Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νέες Εγκαταστάσεις για το ΙΕΚ ΞΥΝΗ στη Θεσσαλονίκη

    Κάτι αλλάζει αυτό το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη.

    Κάτι αλλάζει αυτό το καλοκαίρι στην εκπαίδευση.



    Το Mediterranean College και το ΙΕΚ ΞΥΝΗ Μακεδονίας από την νέα ακαδημαϊκή περίοδο δίνουν ραντεβού σε νέες εγκαταστάσεις, αφού εγκαινιάζουν το καινούριο του κτίριο στην οδό Βαλαωρίτου 9, στη Θεσσαλονίκη

    Ο πιο in δρόμος της Θεσσαλονίκης, το meeting point των νέων ανθρώπων της πόλης, αποκτάει αυτό που του έλειπε, ένα χώρο εκπαίδευσης, δημιουργίας και πολιτισμού.

    Η Βαλαωρίτου, γνωστή εδώ και δεκαετίες ως ο δρόμος της αγοράς και του εμπορίου, μεταμορφωμένη πρόσφατα σε δρόμο νεανικής έντασης και ζωντάνιας, γίνεται τώρα το επίκεντρο της νεανικής πνευματικής ανησυχίας και δημιουργικότητας.

    Το Mediterranean College ανακαινίζει ένα ιστορικό κτίριο, του δίνει λάμψη και φρεσκάδα και ετοιμάζεται να στεγάσει σε αυτό τα όνειρα κάθε νέας και νέου που σχεδιάζει τώρα το μέλλον του.

    Η εκπαίδευση στη Θεσσαλονίκη έχει νέα οδό και αριθμό: ΒΑΛΑΩΡΙΤΟΥ 9.

    ΑπάντησηΔιαγραφή